De peuterpuberteit

Normaliter doet mijn partner de weekboodschappen. Maar omdat onze zoon onlangs jarig is geweest en daarom zijn partijtje viert, besloot ik om deze keer boodschappen te doen. Toen ik de immens grote winkel binnenliep, viel mijn oog al vrij snel op een moeder en haar dochtertje van een jaar of 1½. Ze vielen mij op omdat ik kindjes de leukste wezens op aarde vind en omdat deze moeder zo leuk met haar dochtertje omging. Ze betrok haar kindje bij het doen van de boodschappen en op een gegeven moment mocht het dochtertje ook de kar duwen. Allemaal mooie momenten om kinderen te betrekken bij het doen van de boodschappen.

Maar toen gebeurde er wat. Wellicht gebeurde er niets om het te triggeren bij dit kleine meisje maar ze kreeg een driftbui. Ik zag haar liggen op de grond en ze was echt boos maar ook verdrietig tegelijk. Ze was het duidelijk ergens niet mee eens. Tot de moeder in de rij voor de kassa had gestaan en al haar boodschappen had betaald, tot de moeder naar buiten liep met haar dochtertje en haar boodschappen. Tot die tijd huilde haar dochter nog steeds. Het schommelde tussen gillen en huilen in.

En al deze tijd bleef deze moeder enorm rustig.

Ik vind het nog steeds jammer dat ik deze moeder niet meer tegenkwam. Ik had enorme bewondering voor haar kalmte. Want natuurlijk keek iedereen naar haar in de winkel. Maar wat heeft er toch kunnen gebeuren dat dit kleine meisje zo een driftbui kreeg?

Het antwoord is dat er niet persé wat hoeft te gebeuren. Peutertjes kunnen hun gevoelens maar ook datgene wat ze willen overbrengen naar hun ouders, niet altijd goed verwoorden. Dit zorgt ervoor dat ouder en kind elkaar niet goed begrijpen wat resulteert in onvrede. En onvrede bij peuters staat voor driftbuien.

Driftbuien zijn niet vreemd. Sterker nog, ze horen erbij en ik ben altijd blij te horen dat kindjes driftbuien krijgen. Voor mij is dit vaak een bevestiging dat deze kindjes zich veilig voelen bij hun ouders. Veilig genoeg om stennis te schoppen. Ik geef graag een aantal tips hoe om te gaan met driftbuien:

  • Blijf als ouder rustig. Iedereen kijkt, dat klopt. Maar de meesten hebben zelf ook kinderen grootgebracht en ook zij hebben driftbuien meegemaakt.
  • Driftbuien kunnen vrij lang duren. Maak je dus niet ongerust als je kind al 20 minuten op de grond ligt.
  • Realiseer je dat driftbuien manieren zijn dat kinderen hun emoties uiten. Vooral als kinderen nog niet heel goed kunnen praten. Ze komen daarom ook het meest voor bij peuters.
  • Erken de gevoelens van je kind. Benoem dit ook door bijvoorbeeld te zeggen: “ik zie dat je boos bent” of “Je bent verdrietig he?”.
  • Geef voldoende complimenten als je kind wenselijk gedrag laat zien.

Er bestaan redelijk veel oudercursussen voor ouders van peuters. Helaas heerst er nog steeds een taboe om te praten over de opvoeding. Terwijl het enorm bevrijdend kan zijn als je er al ouder over praat en merkt dat je niet de enige bent met een peuter met een flink karakter. Vind je het toch lastiger om er met andere ouders over te praten, dan kun je altijd terecht bij je consultatiebureau.

 

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie